Ученици от хора и оркестъра на едно от най-престижните и стари училища по музика и изкуства в Лондон – “Уитгифт” ще пристигнат за лятно концертно турне в България. На 10, 11, 14 и 16 юли, повече от 60 музиканти - ученици и преподаватели от Лондон, ще представят разнообразни концертни програми в София и Варна.

С над 420-годишна история и традиции, училището е създадено през далечната 1596 г. от Джон Уитгифт – последният Архиепископ на Кралица Елизабет I.

На 10 юли от 19.00 ч. в зала “България” – Симфоничният оркестър, хорът и Формацията “Уитгифт Акапела” на лондонското училище ще представят програма: Дж. Верди – “Силата на съдбата” увертюра; К. Сен-Санс – Концерт за цигулка No. 3; Ф. Шуберт – Меса No. 2 в Сол мажор; Ж. Сибелиус– Концерт за цигулка в Ре минор. Лондончани ще свирят заедно с оркестъра на Софийска филхармония и официално ще закрият фестивалът “Софийски музикални седмици”.


На 11 юли младите таланти ще имат специален самостоятелен концерт на открито на специално място – в Царският дворец “Врана” от 19.00 ч. Пред отбрана публика ще прозвучат: Е. Елгар – Утринна песен; Ж. Бизе – Песента на Тореадора; Т. Талис – Why Fum’th In Sight; П. Филипс – Bow Down Thine Ear; Й. С. Бах – Концерт в До минор за обой и цигулка; А. Марчело – Концерт за виолончело в Ре минор: 2. Adajio; Р. Вон Уилямс – част от “Песни за Елизабет”, Пиеса за миримба; А. Вивалди – ‘“Хармонично вдъхновение”, концерт за 4 цигулки: 1. Allegro; Х. Пърсел – Рондо от Абделазар.

На 14 юли лятното турне ще продължи с концерт в Курортен комплекс “Камчия” край Варна.

На 16 юли във Варна музикантите от “Уитгифт” ще гостуват на “Варненско лято” с концерт в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” от 19.00 ч. В програмата: Е. Елгар – Утринна песен; Ж. Бизе – Песента на Тореадора; А. Вивалди – ‘Хармонично вдъхновение’ Концерт за 4 цигулки: 1. Allegro; К. Сен- Санс – Концерт за цигулка No. 3: 1. Allegro Non Troppo; Ф. Менделсон – Пиано Трио номер 1; Шуберт – Меса No. 2 в Сол мажор; А. Марчело – Концерт за виолончело в Ре минор: 2. Адажио, Пиеса за миримба; Х. Пърсел – Рондо от Абделазар.

Билети за концерта на 10 юли в зала “България” могат да се закупят от Билетната каса на Софийска филхармония и мрежата на eventim.bg. Входът за останалите концерти в турнето е с покани.

Лятното турне в България на Симфоничния оркестър, Хора и Формацията “Уитгифт Акапела” на Лондонското училище „Уитгифт“ включва няколко ключови концерта. Солисти в тях ще са лауреати на международни награди и талантливи млади музиканти, спечелили стипендии, за да учат в консерватория, сред които двама българи. Сред гостите от Лондон ще бъде известният български цигулар Иво Станков, който е и преподавател в престижното училище в музикален департамент и създател на Лондонският фестивал на българската култура.

“По време на престоя си в България ще изпълним изключително многообразен репертоар, който ще включва виртуозни солови произведения, камерни и симфонични творби за оркестър, хорови шедьоври и вълнуваща класическа духова музика”, споделя вълнението си Розана Уитфилд, музикален директор на “Уитгифт”. “Не за първи път ще гостуваме в България и нямаме търпение да се срещнем с прекрасната българска публика”, добавя тя.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.