27 октомври е неслучайно избраната дата за ударното завръщане на Балканджи след близо 4-годишно мълчание. Тогава пионерите в нетрадиционното рок звучене ще отпразнуват 17 години от първата си поява на сцена – 27 октомври 1999.

Новаторите в смесването на класически рок и елементи от българския фолклор ще изнесат един култов лайф на сцената в голямата зала на клуб *MIXTAPE 5*. Юбилейният им концерт ще зарадва всички фенове с емблематични парчета от творчеството им, както и някои съвсем нови изненади.

Група Балканджи е основана през есента на 1999 г. от Николай Баровски (клавир) и Кирил Янев (китари). Стилово те със сигурност не могат да влязат в нито една рамка, но още от самото начало всичко се ражда след дълги експерименти и съвместна работа между двамата в създаването на бленда между традиционната рок-музика и елементи на българския фолклор, както и други стилови преливания. Насочени са към композиране на авторска музика, която да синтезира тези елементи.


Първото парче на групата – „Аз тебе, либе, съм залюбил“ е вдъхновено от поета Косьо Николов, който ги кани да напишат музика по едноименното негово стихотворение. През 2000 г. работата на групата се засилва, като същевременно към нея се присъединяват Александър Стоянов (ударни), Владимир Левиев (бас) и Рая Хаджиева (тромпет).

Наред с трескавото композиране и записване на демо записи за първия албум – „Пробуждане“, Балканджи участва отново в пролетния конкурс на БНР с песента „Крали Марко“, като тя заема първо място в класацията.

През ноември 2001 г. в проекта се включва и оперната певица Инна Занфирова. Така стилът на бандата е окончателно оформен – авторска музика, която синтезира народно творчество и съвременни форми на музикално изразяване. Последват издаване на EP „Звездица“ през 2004 и втория албум „Змей“ през 2008, с които те затвърждават позициите си на алтернативната рок сцена у нас.

Последното живо участие на Балканджи е през 2012, а тази есен по случай своята 17-годишнина се завръщат ударно на сцената на клуб *MIXTAPE 5*. Вратите отварят точно в 21:00 ч., а началото ще бъде в 22:00 часа. Билети: 7 лв. на предварителна продажба в мрежата на Eventim.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *