Повече от 220 музиканти от Софийската филхармония, Симфоничният оркестър на Българското национално радио, НФХ “Светослав Обретенов”, Смесеният хор на БНР и Детският радиохор ще представят “Военен реквием” на Бенджамин Бритън на 9 май в зала “България” от 19.30 ч.

Специално за събитието у нас пристига оперната прима Александрина Пендачанска (сопран), а нейни партньори в соловите партии ще са младият тенор Магнус Уокър (Англия) и Карстен Мевес (баритон, Германия). Диригент ще бъде Росен Гергов, който под палката си ще обедини двата най-големи наши симфонични състава, изключително рядко заставали на една сцена досега.

“Военен реквием” е едно от най-известните произведения на Бритън и е отзвук от пораженията и страданията от Втората световна война. Един от най-големите композитори на 20- ти век – Бенджамин Бритън пише гениалното произведние през 1961г, когато споменът за войната е все още жива рана.

„Бритън е искал да обедини победители и победени под знаменателя на изкуството и на музиката, които да покажат безсмислието на войната. Монументалната творба е изключително преживяване, което разтърсва душата и остава за цял живот. Надявам се българската публика и ние, самите участници, да усетим неговата мощ и значимост“, споделя самата Александрина Пендачанска.

Билетите за “Военен реквием” на Бритън на 9 май от 19.30 ч. в зала “България” са с цена от 10 до 30 лв. Те вече се продават с пълна сила на касата на Софийска филхармония в зала “България”, в системата на eventim.bg. Могат да се закупят също в Билетен център в НДК, Билетна каса на “Арена Армеец”, Orange, бензиностанции OMВ, Български Пощи и магазини “Технополис”.

В последните сезони Александрина Пендачанска гастролира на най-престижните световни музикални сцени, сред които Берлинската Щатсопера, Брюксел Ла Моне (Елетра, Вителия), Виенската Щатсопера (Неда), Торонто (Елизабета), Хамбург (Донна Ана), Санта Фе ( Фиделио, Саломе), Токио (Кундри), Варшава (Саломе), Баден Баден (Маргарита), Тулон (Амелия), Авиньон (Лейди Макбет) и откриването на обновеният Болшой театър с “Руслан и Людмила “ от Глинка. В Москва тя изпълнява “Саломе” и “Военен реквием” с Лондонски Филхармоничен оркестър, дирижиран от Владимир Юровски.

В Деня на Европа – 9 май, ще видим и чуем блестящата Александрина Пендачанска с партньори Магнус Уокър и Карстен Магнус, водени от диригента Росен Гергов. Зад тях внушетелно и въздестващо ще застане и цялото музикално войнство на БНР и Софийска филхармония. Българската публика рядко може да бъде свидетел на събитие от подобен мащаб, с толкова много музиканти на сцената в най-престижната ни музикална зала “България”.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *