680 музиканти от 14 страни ще излязат на сцената на 56-ото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе. Градът ще се превърне в столица на музиката от 11 до 27 март, като в програмата на фестивала са включени над 40 събития, съобщи артистичният директор Ива Чавдарова, предаде кореспондентът на БГНЕС в Русе.

Публиката ще се наслади на 13 международни продукции, една оперна премиера, 12 ансамблови програми, рецитали и джаз концерти, 10 симфонични концерта и барокови програми. За втора поредна година ще се проведе и детска част на фестивала – „Мартенски музикални дни Джуниър“.

Акцентите са под мотото „Срещи между поколенията“, където на сцената ще излизат млади таланти заедно с големи артисти, „Изгряващи звезди“ – с представяне на лауреати на международни конкурси, „На границата между жанровете“, където се смесват джаз, класика, барок и съвременна музика, а отделно ще бъдат отбелязани и годишнините на композитори като Шостакович, Енеску, Моцарт, Пиацола.


Своята 25-годишнина празнува и академията „Проф.Саша Попов“ с майсторски класове на пианиста Жан-Бернар Помие /Франция/, цигуларя Минчо Минчев, перкусионистите Татяна Колева и Юке Хукстра. Откриването на „Мартенски музикални дни“ ще бъде на 11 март с концерт на Симфоничния оркестър на Пловдивската опера под диригентството на Емил Табаков и солист Минчо Минчев.

Предвидени са редица премиери за България – гостуване на бароковия ансамбъл Academy of Ancient Music, на Колегиума на Чешка филхармония, на саксофонния квартет Signum, интеграл от двата концерта на Шопен за пиано в изпълнение на Евгени Божанов, както и първо изпълнение в България на творбата на Рутър „Магнификат“, писана специално за английската кралица.

С нея на 27 март ще бъде закрит фестивалът, като тя ще бъде представена от Русенска филхармония под диригентството на Найден Тодоров и хор „Проф.Васил Арнаудов“ с диригент Свилен Димитров и солист сопраното Мария Цветкова. Сред гостите на фестивала ще бъдат още Румънският национален симфоничен оркестър, цигуларят Шломо Минц, ансамбълът на Пламена Мангова, клавирното дуо Аглика Генова – Любен Димитров, Веско Ешкенази /цигулка/ с пианистката Мариета Петкова, която ще направи и отделен благотворителен концерт в памет на баща си – големия русенски учител по химия Яким Петков.

Средствата ще бъдат за талантливите деца от СОУ „Христо Ботев“, където е преподавал, и от Училището по изкуствата. Интересни ще бъдат програмите на Мария Мартинова и Сирил Гарак, които ще направят спектакъл с музиката на импресионистите и Пиацола, както и съвместният концерт на наследниците на Панчо Владигеров и Марин Големинов. Внуците на двамата велики композитори – близнаците Александър и Константин Владигерови, които са известни джазмени, и Христо Големинов /саксофони/, ще излязат на една сцена заедно със Стоян Янкулов-Стунджи.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.