„Троя" е най-скъпата, зрелищна и мащабна продукция на "Огънят на Анадола". За спектакъла, балетът репетира от 6 години. Троянската война е преразказана с един нов, модерен език на танца, като приказка - драмата на войниците от най-кръвопролитната война на древността, любовните истории, жени, които губят разсъдъка си, войната и помирението на Богове, Полубогове и Простосмъртни.

За спектакъла танцьорите споделят – „ Ние изживяваме приказката и тук разказваме историята, в която сме участници”. Спектакълът „Троя” е посетен и печели овациите на много министри, премиери, звезди от шоу бизнеса сред които – Селин Дион, Бритни Спиърс, Джо Кокър, Шакира, японският принц Микаса.

За шоуто в София ще пристигнат 50 от най-добрите танцьори на легендарния състав, както и огромен ТИР, пълен с декор, костюми и техника за двучасовия спектакъл.


За създаването на шоуто са използвани: 3 150 шноли, 3 500 артикула грим, 500 чифта гривни, обици и огърлици, 2 000 специално изработени цветя, 7 200 ч. репетиции, 12 000 метра плат, 2 000 метра ръчно рисуван шифон, 2 500 метра специален плат изтъкан в Узбекистан, 300 чифта специално изработени обувки, 3 000 златни монети за шлемовете на войниците, 1 200 метра бинт са били използвани от танцьорите, само костюмите тежат 2.5 тона.

troya_2

Костюмиерът на шоуто печели наградата на Fashion TV за „най-добър дизайнер на костюми на годината“ 2008.

Националният балет на Турция „Огънят на Анадола” ще представи новата си програма „Троя” на 21 октомври в София и 23 октомври във Варна.

Най-кръвопролитната война на древността – 10 годишната Троянска война е сюжетът на мащабната балетна постановки „Троя”. На сцената ще оживеят Омировите герои – олимпийските богове (Зевс, Арес, Тетида, Аполон, Афродита…), ахейците (Ахил, Агамемнон, Елена, Менелай, Патрокъл, Диомед, Одисей и др.) и троянците (Хектор, Парис, Приам, Андромаха, Бризеида…).

С изключителната хореография на творческия гений Мустафа Ердоган зрителите ще се пренесат в света на боговете и смъртните в древността.

Ефектната сценография, музика и костюмите на героите от древногръцката митология „Илиада” , подсилват въздействието на постановката за епоса на Троянската война. В „Троя” участват 50 танцьори.

Освен новата програма „Троя” в двучасовия балетен спектакъл , като комплимент за българската публика, неподражаемият балет „Огънят на Анадола „ е включил и етюди от най-популярните си постановки .

„Огънят на Анадола“ получава овациите на Медисън Скуеър Гардън в Ню Йорк, Берси в Париж. Играе с огромен успех в Парламента на Китай, Московския Кремъл, Джамията Мохамед Али в Кайро, пред Египетските пирамиди… От Сибир до Катар, през Америка до Япония, навсякъде по света магията на анадолския фолклор очарова.

“Огънят на Анадола” е с три рекорда в „Гинес“ : най-бързия танц в света – 241 стъпки в минута, като първата танцова трупа, изнесла представление в китайския парламент и първата, която е имала изява в Античния театър в Бодрум 2300 години след последния спектакъл в него.

troya_3

Арт директор и хореограф е създателят на трупата Мустафа Ердоган.

Зрелищните спектакли на трупата са резултат на дълги репетиции, съпроводени от хореографи, естети, диетолози, масажисти и йога инструктори.Танцьорите имат теоритични часове по “Нотация на ритмите на Анадола” за да достигнат техниката си до абсолютен перфекционизъм.

Мустафа Ердоган е роден в Хакари през 1965 г. Той учи философия в университета в Хаджеттепе и публична администрация в университета Гази. По време на образованието си не престава да се интересува от народни танци и с трупите, които тренира, печели награди по фестивали и състезания в Турция и извън нея.

„Огънят на Анадола“ е в България по покана на DEGRIS EVENTS. Билети на касите на НДК и ДКС и в мрежата на Eventim.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.