В навечерието на премиерата на „Геният: Пикасо“, National Geographic съобщава, че третият сезон на възхвалявания от критиците сериал-антология ще е посветен на живота на създателката на митове и значима литературна фигура Мери Шели.

Новият сезон, който също ще е на Fox 21 Television Studios, отново ще е продуциран от Imagine Entertainment на Брайън Грейзър и Рон Хауърд, от MWM Studios и EUE/Sokolow и ще направи своята глобална премиера по National Geographic в 172 страни и на 43 езика през 2019 г. Първият сезон на „Геният“ е гледан от над 45 милиона души по света и е най-успешният нов сериал в историята на National Geographic.

Мери Шели (1797–1851) е брилянтен мислител, радикална интелектуалка и прото-феминистка. Тя пише един от най-ярките романи в модерната епоха още в юношеските си години. „Франкенщайн, или новият Прометей“ е поучителна история за нездравите научни амбиции и елегантно разсъждение за социалните институции, личната свобода и състраданието. Тя пленява въображението на читателите и продължава да е актуална 200 години след публикуването си. Шели майсторски създава жанра Научна фантастика/Ужаси със своя разказ за съживеното чудовище, като по-късно създава и пост-апокалиптичния жанр със своя роман „Последният човек”.


Шели е интелектуално дете-чудо и се вдъхновява от ранна възраст от творбите на своята майка с нестандартно мислене Мери Уолстоункрафт. Шели е решена да докаже, че жените не отстъпват на мъжете по интелект и творчески способности. Тя е една от малкото писателки, които се издържат от творбите си в началото на 18 век и пише разкази, ревюта и пътеписи. Има и значителен принос за написването на първата в света енциклопедия. Написва и шест романа. Във вътрешното обкръжение на Шели има безброй литературни и научни светила на онова време, сред който Лорд Байрън, Самюъл Тейлър Колридж, Мери и Чарлз Ламб, Хъмфри Дейви и Лей Хънт.

На 16 години Шели среща любовта на своя живот – поетът романтик, любител учен и все още женен Пърси Биси Шели. След като той ѝ отнема девствеността на гроба на майка ѝ, двамата са изгонени от нейния баща – радикалния интелектуалец Уилиам Голдуин. Шели води много нещастен живот, в който губи три от четирите си деца. Много нейни приятели и членове на семейството ѝ се самоубиват, а тя надживява съпруга си, който се удавя в морето. В типично готически стил Шели решава да запази сърцето на покойния си съпруг след смъртта му.

Стилът на Шели е силно повлиян от големите научни открития и експерименти през 19 век. Учени като Луиджи Галвани, Джовани Алдини и Еразъм Дарвин – дядото на Чарлз, са важни фигури в живота ѝ. Историята на Франкенщайн е вдъхновена отчасти от една от най-важните научни теории на онази епоха – галванизма или изучаването на ефектите на електричеството върху мъртви тела на животни и хора.

През последните няколко години от живота на Мери Шели за нея се грижи последното ѝ живо дете – Пърси Флорънс Шели. Мери Шели почива от мозъчен тумор на 53 години.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.