С юлското слънце се засилва желанието ни да сме по-близо до някоя водна площ. Ако нямате възможност да стигнете до морето, какво по-хубаво от една разходка до китната Банкя и нейните басейни само на 20 мин. от центъра на София. Освен за водни удоволствия или за разходка в парка, може да се насладите и на особено богатата юлска културна програма. Защото от 14 до 22 юли ще се проведат традиционните за Банкя празници на минералната вода, здравето и дълголетието "Горешляци 2018".

Столична Община Район „Банкя“ ще подари на своите жители и гости програма, съобразена с атмосферата и духа, които носи Банкя, но и с нейната модерност. Според църковния календар Горешляците започват на 15 юли, затова и най-тържествената част от събитията ще бъде именно в този най-горещ ден: на обяд ще потанцуваме с Фолклорен ансамбъл Етнофолк от Радомир и ще попеем с Георги Гьолски – автор и изпълнител на популярната песен „Рада Радомирка“.

Вечерта от 18:30 специалната програма ще продължи с рецитал на любимците на няколко поколения Братя Аргирови. За първи път в Банкя ще чуем финалистите от „Гласа на България“ Димитър и Христо. Световноизвестният квартет Славей (квартетът на Надка Караджова) също ще бъдат специални гости, а за фънки настроението ни ще се погрижат Джаз формация „София“. В концерта ще чуем и 9-годишната Валя Нушева, която наскоро спечели Голямата награда на кмета на Банкя Рангел Марков на фестивала „Вярвай, искай, можеш“. Звезден водещ на откриването на „Горешляци 2018“ ще бъде актьорът Евгени Будинов, който освен това е и депутат.


Сред другите акценти в програмата на „Горешляци 2018“ ще бъдат първото от десетилетия Кино на открито в Банкя – на 20 юли (петък). Ще бъде прожектиран филма „Посоки“ (2017) на режисьора Стефан Командарев. Освен това програмата предвижда Ден на младите, стилово разнообразни концерти, творчески ателиета с грънчарско колело, изработка на бижута, носии и средновековни доспехи от РИМ – Перник, атракциони и др. За първи път въздушното пространство над алеите в парк „Кестените“ ще бъде украсено с над 100 ръчно изрисувани чадъра. Обявен е фотоконкурс с теми #БанкяСелфи и „Банкя на младостта, таланта и спорта“ и голям пленер.Коментари

Свързани:

1 коментар

  1. Банкя е като ЗЕЛЕН ОАЗИС за двумилионна София-гори,вода,поляни…Много гости -туристи и курортисти намирт свежест и бодрост тук!!! Петър Петров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.