За 33 години от съществуването си Киномания се наложи като чакано събитие, което има своята вярна публика. Селекцията е изключително прецизна, като всяка година форматът се надгражда, за да остане атрактивен за зрителите.

В тазгодишното издание екипът на Киномания е подготвил цели 5 специални предложение за меломаните. 5 шедьовъра от киното, разказващи истории, пропити с истински талант и много музика.

1. Арета Франклин: Amazing Grace


Реализиран от Алън Елиът, с материал, заснет от “Warner Bros.” през 1972 г.

С участието на: Арета Франклин, Джеймс Кливланд, Църковният хор на Южна Калифорния, Александър Хамилтън (диригент на хора), Корнел Дюпри (китара), Пончо Моралес (перкусии), Бърнард Пюрди (барабани), Чък Рейни (бас).

Влизайки в църквата дискретно, тя се усмихва за кратко, концентрира се за момент и просто започва да пее. Нежно в началото, но след това все по-завладяващо, гласът й отнася публиката – далеч, към безкрайността на рая.

През януари 1972 г. Арета Франклин записва легендарния си албум “Amazing Grace” заедно с Църковния хор на Южна Калифорния и пастор Джеймс Кливланд в мисионерската баптистка църква „Ню Темпъл” в Лос Анжелис. На върха на славата си тя взима решение да се върне откъдето е започнала – към света на госпъл музиката. Записан за два дни на живо, този албум става най-успешния госпъл запис на всички времена.

В него Франклин пее “How I Got Over”, “Precious Memories” и особено 11-минутна версия на “Amazing Grace”. Резултатът е този концертен филм, непоказван повече от 40 години по технически и юридически причини, който прославя човешкото достойнство и копнежа по свобода и справедливост. Той е и шеметно представяне на неустоимата харизма на соул иконата, напуснала ни през август 2018 г. Абсолютно наелектризиращо преживяване!

Прожекции:
вторник, 19 ноември 2019, 18:30, Дом на киното
петък, 22 ноември 2019, 18:30, Кино Одеон
събота, 30 ноември 2019, 17:00, Люмиер Лидл

2. Джуди

В ролите: Рене Зелуегър (Джуди Гарланд), Джеси Бъкли (Розалин Уайлдър), Фин Уитрок (Мики Дийнс), Ръфъс Сюъл (Сидни Лъфт), Майкъл Гамбън (Бърнард Делфонт).

Белязана от съвършеното превъплъщение на Рене Зелуегър, тази затрогваща екранизация на пиесата на Питър Куилтър „Краят на дъгата” представя интимен портрет на великата Джуди Гарланд в последната година от живота й.

Джуди израства по снимачните площадки и почти всеки аспект от живота й – от храната, през личните й срещи до лекарствата – е контролиран от шефа на студиото “Metro-Goldwyn-Mayer” Луи Мейър. Тя става удивително даровита кинозвезда, която така и не се научава да се грижи за себе си.

В началото на филма Гарланд е на средна възраст, бездомна, разорена, въвлечена в битка за попечителство и почти отхвърлена от Холивуд.

В опит да постигне някакъв контрол върху кариерата си, тя приема щат в лондонски театър. Отказва да репетира и, съсипана от тревоги, безсъние и алкохолизъм, едва се добира до сцената за премиерата. Но веднъж излязла в светлината на прожекторите, пред нетърпеливата публика, с микрофон в ръка и страхотен оркестър в готовност, тя внезапно се усеща у дома си. Магията се получава.

Режисиран от Рупърт Гулд, Джуди проследява тези бурни месеци в Англия, сценичните триумфи и катастрофи, вихрения брак с опортюнистичния Мики Дийнс и милото приятелство с гей двойка нейни обожатели.

Въпреки ужасното си поведение, Джуди, обладана от страхове, че талантът й ще я напусне всеки момент, е почитана с невероятна симпатия, а Зелуегър улавя болката и неустоимата харизма на звездата с неподражаем усет.

Прожекции:
събота, 16 ноември 2019, 20:00, Дом на киното
неделя, 17 ноември 2019, 18:00, Кино G-8
сряда, 20 ноември 2019, 18:30, Люмиер Лидл
петък, 22 ноември 2019, 19:45, Euro Cinema
неделя, 24 ноември 2019, 18:00, Кино Одеон

3. Кресчендо

В ролите: Петер Зимонишек (Едуард Шпорк), Бибиана Беглау (Карла), Даниел Донской (Рон), Сабрина Амали (Лейла), Мехди Мескар (Омар).

Когато световноизвестният диригент Едуард Шпорк приема поканата да създаде израелско-палестински младежки оркестър, той моментално бива въвлечен във вихрушка от напълно неразрешими проблеми. Израснали в състояние на война, потисничество и постоянен риск от терористични атаки, младите музиканти от двете страни са почти неспособни да оформят екип.

Водени от най-добрите цигулари – еманципираната палестинка Лейла и красивия израелец Рон, – те оформят два лагера, които не се доверяват на другите не само на сцената, но и извън нея. Ще успее ли Шпорк да помогне на младите хора да надмогнат омразата си, поне в трите седмици репетиции преди концерта? Но с първите проблясъци на надеждата политическите опоненти на оркестъра успяват да покажат колко са силни…

Свободно вдъхновен от Даниел Баренбойм и създаденият от него оркестър „Западно-източен диван“, режисьорът Дрор Захави води тази завладяваща драма към нарастващо кресчендо, нагнетявайки напреженията и конфликтите до самия финал. Забележителен филм, даващ оригинален принос към всеобщите усилия за разбирателство, човечност и мир.

Прожекции:
вторник, 19 ноември 2019, 20:30, Кино Одеон
четвъртък, 21 ноември 2019, 19:30, Euro Cinema
сряда, 27 ноември 2019, 18:30, Люмиер Лидл

4. Павароти

С участието на: Пласидо Доминго, Николета Мантовани, Зубин Мета, Боно, Хосе Карерас, Лоренца Павароти, Джулиана Павароти, Кристина Павароти, Анджела Георгиу.

Дал шанс на операта да живее и извън сцената, той вдъхна трогателна дълбочина на всяка нота, която изпя. Син на пекар от северния италиански град Модена, кариерата на „тенорът на века” Лучано Павароти се развива бавно и стабилно. Не на последно място и заради неговата очарователна и витална личност, както и заради неутолимата му жажда за живот, певецът се превърна във вероятно най-великата поп звезда на класическата музика.

След като направи филм за Beatles, режисьорът Рон Хауърд отново изследва музикална икона и митовете около нея. Снимки от лични архиви, видео и концертни записи ни водят на затрогващо пътуване из изключителната кариера на Павароти.

Прожекции:
събота, 16 ноември 2019, 16:00, Люмиер Лидл
неделя, 17 ноември 2019, 18:00, Кино Одеон
петък, 22 ноември 2019, 18:30, Дом на киното
събота, 23 ноември 2019, 19:30, Кино G-8

5. Хачатурян: Танц със саби

В ролите: Амбарцум Кабанян (Арам Хачатурян), Александър Кузнецов (Пушков), Сергей Юшкевич (Державин), Вероника Кузнецова (Сашенка), Инна Степанова (Анисимова), Вадим Сквирски (Шостакович), Александър Илин (Давид Ойстрах).

Студената есен на 1942 г. Втората година от войната. Град Молотов (възвърнал след войната името си Перм). Ленинградският академичен театър за опера и балет „Киров” е евакуиран тук и репетира усилено за премиерата на балета „Гаяне”. В евакуация ежедневието на театъра е изпълнено с глад и студ – типичен живот в тила. Представления из болници и безкрайни репетиции.

Последните усилия на Арам Хачатурян да завърши балета си „Гаяне” съвпадат с написването на първия такт на неговата Втора симфония. Преди генералната репетиция Хачатурян неочаквано получава нареждане от дирекцията – да напише още един танц за финалната част на вече готовия балет. Само за 8 часа той съчинява най-изпълняваната си творба.

Прожекции:
неделя, 17 ноември 2019, 18:45, Люмиер Лидл
вторник, 19 ноември 2019, 18:30, Кино Одеон
понеделник, 25 ноември 2019, 20:30, Дом на киното
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *