На красиво пътешествие в света на музиката и любовта отвежда романът „Сребърният лебед” от Елена Делбанко. Колко е различна представата ни за света на класическата музика от това, което се случва в действителност?

Навярно много – например колко е трудно да се живее с признати гении, какви грижи се полагат за скъпите инструменти, на които творят, както и какви пагубни страсти се вихрят около притежанието и наследяването на уникатите, създадени от великите майстори преди векове.

От страниците на обвитата в тайни и страст книга „Сребърният лебед” ще научите и къде се вмества любовта в сложната и противоречива вселена на класическата музика.


„Лебед”-ът от заглавието е легендарно виолончело, създаденото през 1712 г. от знаменития майстор лютиер Антонио Страдивариус. Изключителният инструмент е притежание на също толкова изключителен челист: Александър Фелдман – виртуозен музикант, който е признат в целия свят, но за семейството си е себичен и предимно отсъстващ съпруг и баща.

Години наред Фелдман пътува по света със своя Сребърен лебед, а по стъпките му върви единствената му дъщеря – Мариана. Момичето има таланта дори да надскочи великия си баща и знае, че един ден уникалното чело ще премине в нейни ръце. До момента, в който Фелдман умира и се оказва, че е завещал Лебеда на красив непознат – швейцарския обещаващ талант Клод.

Любовта към музиката ще сближи Мариана и Клод достатъчно, за да породи и страст помежду им, но двамата ще се изправят пред тъмни тайни от миналото, които са извън техния контрол…

„Сребърният лебед” е написана от жена, която е прекарала живота си в света на класическата музика. Делбанко е дъщеря на покойния челист на Beaux Arts Trio Бърнард Грийнхаус. Той е притежавал 300-годишното виолончело Графинята на Стайнлайн, на което е свирел самият Николо Паганини. Авторката споделя, че като дете на истински виртуоз познава добре отдадеността, която се изисква, за да стигнеш до върха и какви жертви в личния живот са необходими да бъдат принесени в името на музиката.
Коментари

Свързани:

2 коментара

  1. С интерес започвам да чета романа „Сребърният лебед“ на Елена Делбанко. С много голямо учудване прочетох, че бащата на писателката е световно известният виолончелист Бърнард Грийнхаус. Той е притежавал 300-годишното виолончело Графинята на Стайнлайн, на което е свирел самият Николо Паганини. За сведение Николо Паганини никога не е свирел на виолончело. На петгодишна възраст започнал да свири на мандолина, след това на цигулка, където проявява истинският си талант, като „Цигулар на дявола“, също така е свирел и на китара. Никога обаче на виолончело. Хубаво е да се тиражира информация от проверени източници и да не се разпространява невярна информация.

    1. E… историята обаче говори друго. 🙂 Има цяла книга за виолончелото „Графинята на Стайнлайн“, чийто автор е съпругът на Елена Делбанко – Николас. Тук можете да прочетете повече за нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *