Остават броени дни до началото на турнето на Националния балет на Грузия „Сухишвили”, което стартира от 5 юни в София, следват 6 юни - Пловдив, 8 юни - Велико Търново, 9 юни - Русе, 11 юни - Варна и приключва на 12 юни в Бургас.

Класическата програма на най-добрия балет в света, олицетворява древната история, традиции и фолклора на Грузия. „Сухишвили” е първият балет в света, който изнася в „Ла скала” представление в народен, а не в класически формат, като с това вдигна фолклора на високо ниво в световния шоу бизнес.

Главният хореограф на балета – творческият гений Илико Сухишвили – младши, филантроп, ексцентрик и родолюбец, осъвременява народните танци. Новият грузински танц може да бъде изтанцуван с академично изпълнение и със сложна техника и така пренася грузинския танц от село, от етническите сватби до най- престижните световни сцени.


Илико създава и специален клубен вариант на грузинския танц, със съвременна мелодия, популярен в нощните клубове и сред младите. За българската публика по традиция, летящите грузинци ще изпълнят български народен танц с български народни носии.

Спектакълът в 120 минути е буря на сцената – със съвършенство в танца: с плавните, пързалящи движения при жените и зрелище в танца – кръв, пот и искри от саби и ножове при мъжете, които, единствени в света, танцуват на пръсти, без помощта на палци и туфли.

Балетът ще посети България в състав от 70 танцьори, собствен оркестър и гардероб за милиони – 600 автентични грузински костюма, ръчна изработка, украсени със скъпоценни камъни и саби и ножове, изработени от стари грузински майстори – запазената марка на “Летящите грузинци”.

През 2016 година Илико и Нино Сухишвили, застраховаха колектива и гардероба на „Сухишвили” с уникална застрахователна полица от златен пергамент с лимит, равен на 1 милион грузински лари (370 000 долара).
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.