На 24 декември 1818 г. в църквата „Св. Николас“ в Оберндорф край Залцбург за първи път е изпълнена коледната песен „Тиха нощ, Свята нощ“ („Silent Night, Holy Night“ или „Stille Nacht, Heilige Nacht“). Автор на оригиналния текст, написан на немски език, е австрийският свещеник Йосеф Мор, а мелодията е композирана от органиста и учител по музика Франц Грубер.

Немският текст за оригиналните шест строфи на химна Мор написал още през 1816 г., когато бил още млад свещеник, назначен в църквата в селцето Марипфар в Австрия. В следващите години този химн започнал своето пътешествие по света като „Тиролска народна песен“. Тя била включена в репертоара на много певци. През 30-те години на 19 в. няколко музикални ноти били изменени и по този начин химнът се превърнал в мелодията, която ни е позната днес.


През 1831 г. в Германия „Тиха нощ, свята нощ…” се появила едновременно в два песенни сборника в Берлин и Дрезден. И в двата вместо името на автора пишело: „Авторите на текста и музиката са неизвестни”. Пруският крал Фридрих Вилхелм ІV за първи път я чул през зимата на 1853 г. Той толкова харесал коледната песен, че извикал придворния концертмайстор и му заповядал да намерят автора на песента. Заповедта на краля обаче останала неизпълнена още цяла една година и само по една щастлива случайност загадката намерила своето решение през декември 1854 г.

Директорът на хора на австрийския град Залцбург, бивш добър познат на концертмайстора на пруския двор, се скарал на едно от момчетата – Феликс Грубер, който според него постоянно пеел грешно популярната вече коледна песен. На направената му забележка от ръководителя на хора юношата отговорил доста самоуверено и с гордост: „У дома ние винаги пеем „Тиха нощ” точно по този начин. Моят баща по-добре от Вас знае как е правилно да се пее. Нали в края на краищата той е написал тази песен”.

Изненаданият от новината директор на хора, захвърляйки всички ангажименти, заминал за Халяйн, където живеело семейство Грубер и се уверил, че местният органист и ръководител на църковния хор 67-годишният Франц Грубер наистина е неизвестният тайнствен автор на музиката на „Тиха нощ, свята нощ…”, търсен по заповед на пруския крал. За автор на текста Грубер назовал своя приятел, свещеника Йозеф Мор.

Днес песента е най-популярната коледна песен на всички континенти. Претърпяла е над 300 превода, издадена е в над 180 версии на 121 езика.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *