Румъния бе заплашена да бъде извадена от конкурса Евровизия, ако не уреди незабавно задължението си от 9,2 милиона евро към европейския алианс на обществените медии.

Ултиматумът се отнася за задължения от 2011 година на държавната телевизия TVR, която се намира в тежка финансова криза. Конкурсът се организира от Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), известен и като Евровизия.

В писмо до румънския министър на финансите се казва, че ако до края на деня (сряда) сумата не бъде преведена в банковата сметка на ЕСРТ, това ще има поредица последици, една от които е лишаването на TVR от правото да участва в песенния конкурс Евровизия през май.


Румъния дължи общо 14,7 милиона евро, от които няколко милиона може да бъдат платени по-късно. Най-старите задължения са от 2011-2012 година, според TVR, която уточни, че последното плащане от 250 хиляди евро е направено през януари. Румънската телевизия е информирала ЕСРТ, че няма повече средства и моли за разбиране.

ЕСРТ припомня на румънските власти за ангажимента на държавата към музикалния конкурс и други значими съревнования като Евро 2016 и Олимпийските игри в Бразилия, като подчертава, че субсидирана (от държавата) телевизионна мрежа, върху която тежат задължения, не би могла да ги излъчва.

Според отчета на TVR загубите й през 2015 са 5,4 милиона евро. В понеделник премиерът Дачиан Чолош обяви, че правителството ще разгледа ситуацията, за да намери решение, пише БГНЕС.

Румъния е достигала два пъти до трето място в конкурса. Финалите на последното издание миналата година бяха гледани от 197 милиона зрители в света. Тази година в Швеция Румъния би трябвало да бъде представена от Овидиу Антон с Moment of Silence.

На заглавната снимка: Овидиу Антон, представителят на Румъния в Евровизия 2016
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.