На бляскава церемония за 89-и път бяха връчени наградите "Оскар". "Сляпата Вайша" на българина Теодор Ушев не можа да вземе „Оскар“ в категорията „Най-добър късометражен анимационен филм“. На церемонията по връчването на наградите на Американската филмова академия победител в тази категория стана „Свирчо“ на Пискар – основен конкурент на „Сляпата Вяйша“. Другите номинации в тази категория бяха "Време назаем", "Крушов сайдер и цигари" и "Перла".

Ето и при кого отидоха така желаните статуетки:

Най-добър филм:
Победител в категорията „Най-добър филм“ е драмата „Лунна светлина“. Филмът спечели в края на церемонията след настъпил хаос, тъй като грешно обявиха „Ла Ла Ленд“ за победител. Американският актьор Уорън Бийти заяви, че се е забавил толкова дълго преди да обяви името на най-добрия филм, защото на плика е пишело Ема Стоун, „Ла Ла Ленд“ (вероятно пликът с името на победителя в категорията „Най-добра женска роля“). След като Бийти се забави, актрисата Фей Дънауей обяви, че „Ла Ла Ленд“ е победителят.


Най-добра главна женска роля:
Ема Стоун, „Ла Ла Ленд“

Най-добра главна мъжка роля:
Кейси Афлек, „Манчестър от морето“

Най-добра поддържаща мъжка роля:
Махершала Али за ролята му в „Лунна светлина“. 43-годишният американски актьор стана първият мюсюлманин, удостоен с „Оскар“.

Най-добра поддържаща женска роля:
Виола Дейвис за ролята си в „Прегради“. За тази роля тя вече получи награда БАФТА и „Златен глобус“.

Най-добър режисьор:
Деймиън Чазел, „Ла Ла Ленд“

Най-добър късометражен анимационен филм:
„Свирчо“ на „Пиксар“. Теодор Ушев не успя да получи „Оскар“. Филмът на българина „Сляпата Вайша“ беше номиниран в категорията „късометражна анимация“. В крайна сметка наградата отиде при „Пиксар“ и техния филм „Piper“.

Най-добър пълнометражен анимационен филм:
„Зоотрополис“

Най-добър пълнометражен документален филм:
„О Джей: Произведено в Америка“. С времетраене от 7 часа и 47 минути лентата е най-дългият номиниран филм в историята на наградите „Оскар“.

Най-добър късометражен документален филм:
„Белите каски“

Най-добър чуждоезичен филм:
„Продавачът“, Иран. Режисьорът на лентата Асгар Фархади не присъстваше на церемонията по връчването на наградите, заради решението на американския президент Доналд Тръмп да забрани на жители на Иран да влизат в САЩ. Това е втори „Оскар“ за Фархади. През 2011 година той беше отличен заради филма си „Раздяла“. Той е и първият ирански режисьор, получил престижната статуетка за „чуждоезичен филм“.

Най-добри костюми:
Колийн Атууд за „Фантастични животни и къде да ги намерим“. Това е четвърти спечелен „Оскар“ за Колийн.

Най-добри специални визуални ефекти:
„Книга за джунглата“

Грим и прически:
„Отряд самоубийци“
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.