Точно седмица преди откриването, световно признатият фестивал EXIT разкри арт инсталация на активистката за мир и мултимедиен артист Йоко Оно. Инсталацията е озаглавена „Един ден…“ и нейният облик е вдъхновен от традиционната лодка „чайка“, използвана от сръбските граничари, които са пазили южните европейски граници с Османската империя.

Датата, избрана за откриването на инсталацията не е избрана случайно. На 28 юни Европа отбеляза 100 години от подписването на Версайския договор, официално слагащ края на Първата световна война.

Основателят на EXIT Душан Ковачевич казва, че работата на Оно е в съзвучие с ценностите и мирните инициативи на фестивала през последните две десетилетия:

“EXIT беше първото масово събитие, което събра младите хора от бивша Югославия на едно място след войните през 90-те години. Тогава Петроварадинската крепост се превръща в „Крепостта на мира“ и за мен е изключително удоволствие, че една от най-влиятелните жени на съвремието е признала нашия социален активизъм и реши да се присъедини към нас в такъв значителен проект. ”

Построена през 18 век, Петроварадинската крепост е най-голямата отбранителна военна крепост в Европа, която обаче не е била част от битка или военна операция оттогава.

Инициативата #FirstWorldPeace е част от стратегията на EXIT Foundation за подобряване и опазване на Петроварадинската крепост. Мисията на фондация EXIT е да съхрани културно-историческото наследство на Петроварадинската крепост, както и да популяризира родния си град Нови Сад.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.