Евтини самолетни билети

Четиридесетата симфония на Моцарт в сол минор снижава кръвното налягане и е по-добра за сърцето, в сравнение с хитовете на ABBA, установи германско изследване, публикувано в "Daily Mail". Стиховете в песните на ABBA обаче стимулират мозъка.

Според изследването, публикувано в изданието на Германската медицинска асоциация, музиката на Моцарт и Щраус значително понижава кръвното налягане и пулса.

Моцартовата 40-а симфония и „Незабравимите мелодии“ на Щраус действат като лек за сърцето. Двамата композитори смъкват систоличното кръвно налягане съответно с 4,7 mmHg и 3,7 mmHg, а диастоличното с 2,1 и 2,9.


Музиката на ABBA била малко по-неефективна в това отношение. Компилацията с класики на групата, издадена през 2009 г., водела до смъкване с 1,7 на систоличното налягане.

Специалистите обясниха защо музиката на Моцарт е толкова лечебна. Тя действа релаксиращо заради своята наситена периодичност – композициите повтарят същите мотиви на равномерни времеви интервали.

Друго проучване установи, че бебета, чиито бремeнни майки, слушали музиката на австрийския гений, били по-спокойни и по-малко агресивни, когато пораснат.

Танцовите мелодии на Щраус пък били ефективни, защото се основават на прости структури, на завладяващи мелодии и на периодично повтарящи се форми, без дисонанси.

Авторите на проучването считат, че ABBA се „провалят“ в сърдечната област, тъй като използват думи в песните си, които стимулират мозъка, вместо да успокоят сърцето.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.