Евтини самолетни билети

Рокът е вятърът на промяната в знамето на размирните 60-те. У нас емблемата на тази промяна е белязана с името на Щурците, които се раждат през 1967 година, характерна с бунтове и конфликти. Към този период БНТ1 ще отведе зрителите с новия документален филм - "Легендата Щурците". Той ще бъде излъчен на 22-и декември от 22:00 часа.

Документалната лента връща времето половин век назад, когато да си купиш уредба за озвучаване, трябва да имаш връзки в чужбина и да дръзнеш да обмениш нелегално валута. Тогава тонколоните тежат по 100 килограма, а момчетата с дълги коси излизали само нощем, за да не ги приберат в милицията.

Като машина на времето, филмът ни превежда от 1967 г., когато понятието рок група не съществува за българската музика, до 2017 г., за да проследи как рокът у нас за 50 години се превръща от ретроградна и преследвана мода – в култура, която поколенията си предават като знаме.


„Легендата Щурците“ е филмов разказ за едни обикновени момчета с необикновена любов към рокендрола, които променят музикалните хоризонти на България и успяват да се задържат половин век на гребена на вълната, защото вярват, че артистът трябва да се качва на сцената, само когато има какво да каже. И това, което иска да каже да е толкова сакрално, толкова силно, че той повече не може да го задържи.

80-минутната документална лента, наситена с музика и вълнуващи истории, е на режисьора Станислав Терзиев, сценариста Анна Мельова, оператора Здравко Ружев и режисьора по монтажа Филип Петков.

Два дни по-късно, на Бъдни вечер, Българската национална телевизия ще излъчи целия концерт за 50-годишнината на легендарната група, който събра над 12 хиляди души в зала „Арена Армеец“.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.