На днешния 5 септември легендарният вокалист на британската рок банда Queen Фарук Булсара, познат на всички като Фреди Меркюри, щеше да навърши 71 години.

Фреди Меркюри е роден на 5 септември 1946 г. в Занзибар, тогава колония на Великобритания, в иранско семейство, изповядващо зороастризъм. Фарук получава прякора Фреди още докато е в училище. Там откриват и музикалния му талант, когато е едва на 8. Той свири на пиано, играе в училищната театрална трупа и пее в хора.

Получава средното си образование в Индия, именно затова и младият Меркюри слуша много индийска музика, а едно от първите му влияния идва от боливудската певица Лата Мангещар. След като се премества във Великобритания, Фреди става фен на Арета Франклин, The Who, Джим Кроче, Елвис Пресли, Led Zeppelin, Rolling Stones, Джими Хендрикс, Джон Ленън и Beatles. Друг от любимите му изпълнители е Лайза Минели.


Докато учи графичен дизайн в колежа по изкуства „Ийлинг“, Фреди се сближава с Тим Стафъл, който свири в групата Smile заедно с Браян Мей и Роджър Тейлър. Това слага началото на музикалните му експерименти. След разпадането на Smile, Меркюри, Мей и Тейлър основават Queen. Именно Фреди е този, който предлага името. Първият концерт на Меркюри, Мей и Тейлър е на 27 юни 1970 година, все още под името Smile. Бандата сменя няколко басиста, преди към момчетата да се присъедини Джон Дийкън през юли 1971 година.

Стилът на Queen непрекъснато се мени. В едно музикално произведение звучат причудливи смесици от рок и опера, източни мелодии и мощни хорали. Фреди e блестящ пианист и държанието му на сцената заразява всички. Въпреки че гласът на певеца е естествен баритон, той пее много от песните си в гамата на тенора.

Фреди Меркюри е автор и на една от най-великите песни на Queen, стояла 9 седмици на първо място в класациите – „Bohemian Rhapsody“. От необичайния, но магичен музикален съюз между него и испанската оперна певица Монсерат Кабайе пък се ражда прочутата „Barcelona“, която по-късно става химн на Олимпийските игри през 1992 г. С неповторимата си артистичност, бляскава визия и талант Фреди става един от символите на миналия век.

Гласът на Queen влиза в безразборни полови връзки и с двата пола по целия свят. Така се заразява със СПИН. Всъщност, смъртоносната диагноза е поставена още през 1987 година. Но певецът я пази в тайна, не дава никакви интервюта, въпреки атаките на медиите. Външният му вид обаче все повече издава сериозното заболяване.

На 22 ноември 1991 г. Фреди извиква мениджъра на Queen Джим Бийч в къщата си в Кенсингтън, Лондон, и му връчва следното съобщение за пресата:

„Поради огромния натиск на медиите през последните две седмици, искам да потвърдя, че съм болен от СПИН. Смятах за коректно да пазя в тайна информацията досега заради близките ми. Но настъпи моментът приятелите ми и феновете да научат истината. Надявам се всички да се присъедините към лекарите ми в борбата с тази ужасна болест. Личният ми живот винаги е бил много специален за мен. Известен съм, че рядко давам интервюта. Така ще бъде и в бъдеще.“

Ден по-късно изявлението е публикувано, а след 24 часа Фреди Меркюри умира от пневмония и усложнения, предизвикани от болестта. Погребалната церемония е по законите на неговата религия – на Зороастър – и молитвите се произнасят на древен език. Само най-близките му знаят къде е разпръснат прахът на Фреди след кремацията. Някои смятат, че е над Женевското езеро. Но не е изключено все още да се съхранява в дома на родителите му.

На 20 април 1992 година на лондонския стадион Уембли се състоя концертът The Freddie Mercury Tribute Concert с участие на звезди от световен мащаб за поклон пред великия музикант. В него взеха участие Джеймс Хартфийлд от Металика, Роджър Долтри от The Hoo, Дзукеро, Пол Йънг, Сийл, Елтън Джон, Джордж Майкъл, Аксел Роуз от Guns and Roses, Робърт Плант от Led Zeppelin , актрисата и певица Лайза Минели, вокалът на Def Leppard – Джо Елиът и още много други.

Творчеството на Фреди Меркюри обаче не спира да изненадва света и след смъртта му. През 1995 г. е издаден албумът „Made in Heaven“. Той съдържа неиздавани студийни записи и импровизации на музиканта и остава начело на класациите с едноименния сингъл няколко седмици.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.